Alla inlägg under juni 2018

Av allasolikavarde - 2 juni 2018 00:29

Jag har funderat på denna fråga.

För invandrare jobbar ju ofta med att vara självanställda inom billigmatbranchen, eftersom det är en av få arbeten där man inte kan bli diskriminerad och där man inte behöver ha några kunskaper. Det kommer också alltid in pengar redan från dag 1 - till skillnad från om man startar en riktig restaurang till exempel.

 

Slutsumman borde vara att vi äter mer. Uppmuntras konsumtion så är det rimligt anta att vi konsumerar mer.

I USA är detta tydligast. Sedan de öppnade gränserna på 1960-talet (som varit stängda i 40 år) så vällde det in långkvalificerade arbetare. Och snart dök det upp snabbmatskedjor. I delstater som Texas och Kalifornien finns det taco-stånd överallt. New York ser ut som... Malmö med snabbmatsställen längst mer gatorna. Och det är förstås billigt. Att äta snabbmat i USA är ofta billigare än att laga mat själv. Till det kommer att portionerna ökat i storlek.

 

Låter man den fria marknaden få styra folks matvanor så går ju utvecklingen mot att maten blir mindre mättande (mer tomma kalorier) och mer processad mat, allt för att folk ska handla och äta mer.

 

Kopplingen är dock svår mäta. Jämför man olika EU länder ser man inte något direkt samband mellan invandring och övervikt. Möjligen kan man peka på det intressanta att UK, som har haft stor invandring, så kraftigt har ökat andelen överviktiga.

 

Det är dock komplexa samband. När jag undersökte saken för något år sedan gick jag bet eftersom den starkaste kopplingen som övervikt har, är den till fattigdom. De som har det sämre ställt är överviktiga i högre utsträckning. Det finns olika skäl till det, såsom att de inte har råd med fritidsaktiviteter, att de är mer stillasittande samt att de inte har råd med nyttig mat.

 

Nu, mer än två år senare, tror jag dock jag lättare kan göra kopplingen, eftersom jag nu är medveten om att invandringen ökar andelen fattiga. De som är fattiga blir fattigare, och de blir även mer socialt utsatta och mer utsatta för brottslighet osv. (detta vill traditionella medier inte skriva alltför mycket om - det är lättare att skriva "rasism" på alla som är emot att få sitt område blattifierat)

 

För det andra har vi indirekta effekter på befintlig befolkning. Om ens område blir till getto och man själv blir fattigare, så lever man mer osunt och blir tjockare. Människor skaffar sig liknande matvanor som sina vänner och mer osund mat blir mer populärt. Det blir liksom en dubblerad effekter, vilket är något vi kan se från de fattiga i UK, vars liv på alla sätt är omdömeslösa och oansvariga.

 

Om min teori stämmer så kan vi förvänta oss att andelen överviktiga i Sverige snart kommer att öka jämfört med andra länder. Medierna kommer kalla det "oförklarlig ökning". Det brukar ju vara så med invandringsrelaterade problem såsom våldtäkter och skjutningar...

Ovido - Quiz & Flashcards