Direktlänk till inlägg 28 augusti 2018

Om allas lika värde och Kanada

Av allasolikavarde - 28 augusti 2018 22:34

Som bekant handlar min blogg om allas olika värde. Det är givetvis en ordvits på begreppet om allas lika värde, en floskel som politiker dragit till med så snart någon ifrågasatt om Sverige ska ge asyl till hela världen och obegränsade bidrag.


Om man dock funderar lite på saken och tänker lite utanför svenska floskler, så har begreppet om allas lika värde faktiskt en giltighet. Då tänker jag i synnerhet på arabländerna, där muslimer ofta har särskilt juridiska rättigheter. I dessa länder anser man att muslimer, juridiskt och vetenskapligt (av Gud förordnat) har högre värde än icke-muslimer.


Det är ett intressant perspektiv. Den som umgåtts med muslimer vet att de ofta ser sig själva som bättre än icke-muslimer. Det är väl specifikt sunnimuslimer som har denna inställning, och det är inte alla som gör, men helt klart en majoritet av dem.


I en sådan kontext kan det vara giltigt att dryfta frågan om huruvida alla har lika värde eller inte.


Det blir desto konstigare när man i Sverige använder det som argument för att alla i hela världen ska få lov att komma hit och leva på bidrag. Eller för att en somalisk analfabet har samma värde i det svenska samhället som en indisk IT-ingenjör. Att vi på allvar tycker att invandring som invandring.


Jag läste en intressant artikel om Kanadas invandringssystem nyligen: Why does Multiculturalism Work in Canada?:


Canada’s immigration policy sets out to attract the best skilled workers from around the globe. As such, Canada gives skilled immigrants priority to receive permanent residency, based on criteria such as their age, work experience, language ability, education and much more.


Now when the Canadian economy requires workers that don’t meet eligibility criteria for permanent residency (fruit pickers, janitors, factory workers) both business and government draw upon the services of “temporary workers”, who come to Canada under its Temporary Foreign Worker Program. Most workers under this program are limited to working in Canada for four years before having to return to their home country. They do however, have the opportunity to apply for permanent residency status should they choose to do so.


I cannot emphasize enough how important a merit-based immigration system has been to the success of multiculturalism in Canada: it protects the wages of those at the bottom of Canadian society who don’t have to compete with the global labour market and suffer the destructive race to the bottom.


In contrast, uncontrolled immigration in the United States and Europe has negatively impacted the most economically vulnerable members of those societies. This has made them susceptible to the appeals of far-right ethnic nationalists, whose political movements promise them jobs and economic security.


Canada’s success in integrating disparate peoples from around the globe through its policies and immigration system has been held up as a model for the world. Australia’s own point-based system, formalized in 1989, was modelled on Canada’s. And like Canada, Australia has become a de facto multicultural society.


Kanada är typ drömsamhället för mångkultur. Ett samhälle som tagit in de med högst kompetens och högsta förmågor, medan andra endast kan åka dit tillfälligt.


I Sverige importerar vi istället arbetslöshet.


Eller tja, tekniskt sett så "skapas" det jobb när asylsökande kommer hit för det krävs så mycket för att pyssla om dem. Detta är dock inte den typen av jobb som gör ett land rikare... Av samma anledning som staten inte kan betala arbetslösa för att klia folk på ryggen.


Det kan tyckas som ett enkelt och smart sätt att minska arbetslöshet: staten betalar folk för att jobba. Så tänkte jag också när jag var 16-17 (efter att ha läst en fantasybok där drottningen betalade de arbetslösa att virka näsdukar), och det finns många länder som försökt sig på det. Sverige på 1980-talet är ett exempel. Den Sovjetiska ekonomin ett annat.


Nackdelen är att inget produceras. Det är produktionen som skapar pengar i ett land. Om man uppmuntrar lathet genom att ge pengar för låtsasjobb så kan det t.o.m dra ner produktionen och alltså göra ett land fattigare.


Det är därför som högutbildade har högre "värde" för ekonomin än lågutbildade. Detta är rätt självklart inom ekonomin. Det är samma anledning till att en anfallsspelare som gör 10 mål per säsong är värd mer än en som gör 2 mål per säsong.


Det är svårt att veta hur det fungerat i Sverige om vi anammat Kanadas system istället för det vi har. Kanske hade Sverige blivit den där underbara smältdegeln vi fantiserat om?


En indier sa till mig nyligen: "om ni i Sverige tagit in en massa indier istället för muslimer så hade ni inte haft problem med ghetton och brända bilar. Mångkultur fungerar - det är muslimer som inte fungerar."


Jag vet inte om han hade rätt, men jag kan ju konstatera att min erfarenhet av indier är att de faktiskt berikar samhället på riktigt. De är trevliga och glada och öppnar gärna sitt hem.


Muslimer är tvärtom. De hatar oss och hatar allt som har med Sverige att göra. Alla sina misslyckanden skyller de sedan på rasism, och hatar oss ännu mer. Deras hat gör dem förstås olyckliga, och då skyller de sin olycka på Sverige också.


Någon annan utveckling går inte att se. Ger man dem ett finger kräver de genast nästa också. De nöjer sig inte förrän man matar dem med sked från morgon till kväll. Allt annat är "rasism" för dem.


Om man i Sverige accepterat att människor pga sin kultur faktiskt är annorlunda så hade man kunnat diskutera den här frågan. Men vi har bestämt att alla människor och kulturer är "lika", och att påstå något annat är rasistiskt. Därför kan vi inte diskutera de här frågorna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Presentation


En gång vänstermänniska. Har sedermera börjat ifrågasätta istället för att acceptera.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7
8
9
10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards