Direktlänk till inlägg 18 november 2018

Mikael Wiehe och 70-talsvänstern

Av allasolikavarde - 18 november 2018 18:45

Mikael Wiehe är en sådan vänstermänniska som på sätt och vis definierade 70-talsvänstern.

Ständigt på "de svagas" sida och väl beläst i proletärernas bekymmer, såväl i Sverige som utomlands. Ständigt redo att kämpa för de svaga, och en ikon för vänstern i decennier. Även en av få som inte ändrat sina åsikter.


När man ser intervjuer med Wiehe så slås åtminstone jag av att Wiehe är elitistisk och dryg. En person totalt övertygad om sin egen förträfflighet, och denna attityd är så oerhört stark hos Wiehe att man nästan kan höra den i varje mening. I en bok om Björn Afzelius förklarade Wiehe i en intervju att Afzelius var väldigt dålig på det mesta i musikväg, men han var "jävligt bra på tamburin", och författaren lade till att "Wiehe säger detta helt utan ironi".


Wiehe förklarade även att alla "stora" trubadurer har ett par stora hits. Han nämner själv att han har några, Olle Adolfson hade några, och Afzelius hade några (Afzelius hade färre än Wiehe, enligt Wiehe). Wiehe ser sig som en av de största svenska låtskrivarna i historien - återigen helt utan ironi.


Själv älskar jag att lyssna på Afzelius. För att tillhöra "althögern" så är jag orolig för att jag nog lyssnar lite väl mycket på Afzelius. Men han är ju så bra. Det finns ingen som Afzelius att muntra upp en.


Wiehe, däremot, tja. Som Afzelius sa om Wiehe så gör Wiehe musiken alltför intellektuell.


Wiehe är en fast förankrad rödvinsvänster. Han är en arbetarvän som inte har en aning om arbetarmentalitet. Jag vill påstå att okunskap är en grundförutsättning för att vara en arbetarvän, och det säger jag för att jag själv växte upp bland arbetare, och min mor var gift med en kyltekniker i närmare 10 år.


Jag har djup respekt för arbetare och deras liv är mycket enklare än den ständigt grubblande (och hycklande) medelklassen. Men arbetarens liv är å andra sidan torftigt. Han (eller hon) ägnar sig t.ex oftast inte åt intellektuella nöjen. Här får man väl som vanligt inflika, på SVT-vis, att inte alla arbetare är sådana. Men det är ju bara att gå hem till en arbetare och räkna böckerna i bokhyllan. De flesta har inte ens en bokhylla.


Medelklassvänstern tycker som vanligt att detta är en "negativ stereotyp", medan arbetare själv gärna skrattar åt saken och t.o.m känner en stolthet i att de inte har en massa dammiga böcker.


Det krävs nog en social störning, eller möjligen en enorm förvriden självbild, för en intellektuell att se sig som "en av arbetarna". Man har helt enkelt inget alls gemensamt. Det finns inga intellektuella frågor att diskutera.


Jag tror inte att Wiehes Cheops Pyramid kommer att leva kvar... Få människor kan känna igen sig i den gamla arbetarkampen (jag tror att få kände igen sig i arbetarkampen ens på 1970-talet). Melodin i sig är inte särskilt catchig heller. Flickan och kråkan är något mer catchig så den kanske lever kvar. Titanic är förvisso en fin låt med en fin melodislinga även om texten är för melodramatisk.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Krister

18 november 2018 23:13

Hej, roligt skrivet, tack för underhållningen.

allasolikavarde

20 november 2018 10:19

Kul att du gillade det. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - Lördag 23 mars 20:32


Jag har hört talas om Ellen Key och hennes bok Barnens Århundrade tidigare men jag antog att det bara var ännu en sådan där vänstergrej - "bry sig om barnen".     Nu när jag dock satt mig bättre in i Ellen Key, genom att jag läste hennes formi...

Av allasolikavarde - Lördag 23 mars 13:01

Det spekuleras friskt på Flashback om vad Pär Nuder har gjort som fått honom sparkad. De första sidorna gav i princip inget. Lösa åsikter och gissningar. Någon skrev på första sidan han från säkra källor hört att Nuder skulle varit på Linsey Vonn, ...

Av allasolikavarde - Fredag 22 mars 18:07


Den här uppgiften spreds för ett tag sedan:   – Vi ser i erfarenheterna från testerna att på väldigt många andra områden - de flesta - så är kvinnor faktiskt bättre än män.  Till exempel psykiska faktorer och i-prov och liknande som då är b...

Av allasolikavarde - Fredag 22 mars 00:45


Jag såg till min förvåning att jag hade över 100 unika besökare den 19:e mars, och över 50 både den 20:e och 21:e. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Kanske är någon som vill utreda mig från t.ex. Juridikfronten. De anmälde demokratbloggen.se f...

Av allasolikavarde - Tisdag 19 mars 22:13

Jag har skrivit lite mindre ett tag, vilket beror på att jag har lite andra projekt, samt på att jag just nu "förkovrar" mig, kan man säga. Dvs jag läser en del böcker, artiklar, tänker och funderar...   Bland annat så funderar jag på det där med...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se