Direktlänk till inlägg 26 januari 2019

Framtidens skola, vård och socialtjänst

Av allasolikavarde - 26 januari 2019 14:14

En sak jag tycker är märklig är att folk inte är medvetna om den faktiskt situationen.


Ta t.ex socialtjänsten. Nyligen sändes ett reportage på Uppdrag Granskning (UG) som hette För barnens bästa. Ett av reportagen var om en bebis i Götene som blev dödad av sin far:


Rebecca säger att hon aldrig informerades om att lårbensbrottet orsakats av kraftigt våld.

Pappan fick nu vara ensam med Eddie igen:

Rebecca Wagerland: Jag var väldigt lättad. Jag kunde inte tänka mig från början att han skulle kunna gjort ngnting öht. Han var så snäll å omtänksam å ingen annan bara nej…Så jag kände väl då att dom gjorde en bra utredning, men jag visste ju inte vad som skulle ske efteråt.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ug-referens-for-barnens-basta


Sen så läser man folk på Flashback och andra ställen som gnäller på socialhandläggarna och tycker att de borde avskedas och bli åtalade. Vad man dock kan se om Götene är att de en längre tid haft problem med att rekrytera socialhandläggare:


Socialnämnden i Götene kommun vill testa att införa sex timmars arbetsdag för kommunens socialsekreterare inom barn- och familjeomsorgen, något som NLT var först med att berätta om. Förslaget från nämnden är ett projekt på två år och anledningen till det är att kommunen vill skapa en arbetsmiljö där socialsekreterarna vill stanna.

– Detta kan vara ett sätt för oss att behålla det goa gänget vi har här, säger socialnämndens ordförande Björn Cavalli-Björkman (S).

Enligt socialnämnden har just socialsekreterarna inom barn- och familjeomsorgen i Götene en hög arbetsbelastning och en ökande mängd ärenden samt vakanta tjänster.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gotene-vill-testa-sex-timmars-arbetsdag-for-socialsekreterare


Att socialtjänsten håller på att kollapsa i stora delar av landet är ju något som det ständigt larmas om.


Dalarna: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/socialtjansten-bryter-mot-lagen-1

Uppsala: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/personalen-flyr-fran-socialtjansten-1543479.aspx

"En stadsdel i Stockholm": https://arbetet.se/2014/11/14/massflykt-fran-socialtjansten/


Här en artikel från 2015:

I flera år har socialsekreterare i små som stora kommuner klagat över orimliga arbetsbördor. Över att de inte hinner med att besöka barn som placerats i fosterfamilj eller ungdomshem ofta nog, eller överhuvudtaget. Över att de inte får tillräcklig med tid för att arbeta med klienter med psykiska problem eller missbruk.

https://www.expressen.se/ledare/brist-pa-socionomer-kan-ge-nytt-yara-fall/


Samtidigt ökar förväntningarna och kraven på socialtjänsten, inte minst på den sociala barn- och ungdomsvården. Nya målgrupper behöver stöd, ofta med en komplex och sammansatt problematik. Socialtjänsten förväntas utföra en rad nya uppgifter samtidigt som detaljregleringen ökar, ofta utan fungerande it-stöd och administrativa resurser.

Arbetsgivaren måste omgående komma tillrätta med personalflykten och få stopp på den förödande höga personalomsättningen. Barn och unga ska inte behöva mötas av olika socialsekreterare varje gång de har kontakt med socialtjänsten. De ska ha möjlighet att bygga upp förtroendefulla, professionella relationer där samma socialsekreterare finns med i hela kedjan, från utredning till beslut och uppföljning.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/regeringen-maste-ta-ansvar-foer-socialtjaensten-14375


Artikel från 2018:


– Hade var fjärde bilist plötsligt börjat köra på vänster sida hade det förstås blivit ett ramaskri – men att var fjärde socialsekreterare nu anser att de alltmer sällan når upp till socialtjänstlagens intentioner får tyst passera...

Trots tidiga larm om snabbt försämrade arbetsvillkor för landets socialsekreterare, och som följd av det också skenande kostnader för stafettsocionomer, likt dem landstingen brottas med för stafettläkare, ser situationen fortsatt dyster ut för socialsekreterarna också i Blekinge.

http://www.sydostran.se/nyheter/nya-facklarm-om-kris-inom-socialtjansten/


Jag kan bara dra slutsatsen att människor nog är rätt korkade.


Det är samma sak vad gäller vården. Man kan läsa i tidningen om att man får vänta 12h på akuten, men inte förrän en person själv åker till akuten och får vänta 12h tror de på det. "Ojdå! Var det så illa! Det trodde jag inte."


Det är som när Migrationsverket GD Anders Danielsson 2016 sa: "Vem har drabbats av flyktingkrisen? Hand upp!".

Ungefär som att det brinner i förorten, men jag har ju inte drabbats, så då är allt bra.

Eller att ett flygplan har ett fel man känner till, men det har ju inte störtat än, så då är allt bra.


Sen helt plötsligt händer något, som med terrorattentatet i Stockholm, och då ska alla hastigt reagerar. Från det att vi hade 20 000 papperslösa invandrare i Sverige som vi inte utvisade, till att vi över en natt hade 20 000 illegala invadrare i Sverige som politikerna lovade skulle utvisas.


Papperslösa flyktingar fick rätt till helt eller delvis skattefinansierad sjukvård, en reform som Miljöpartiet drev på mot Alliansen 2012. Idag vill samma partis språkrör Gustav Fridolin att papperslösa flyktingar ”ska bort” från Sverige. Det förklarar han i en intervju med lokaltidningen Norra Skåne.

– De personer som inte ska vara i Sverige ska bort, säger han bland annat.

https://nyheteridag.se/kappvandningen-fridolin-vill-utvisa-papperslosa-tokhanas-pa-twitter/


Jag kan bara tänka att det handlar om bristande intelligens. Som när man säger till ett barn att inte leka med kviar för de kan skada sig och får till svar att det har ju inte börjat brinna än.


Sen händer något och politiker som precis förklarade att vi inte har några problem ska nu överreagera.


Vi tar nu emot en massa människor som skapar kaos i skolorna och som socialtjänsten inte klarar av. Men den bekväma medelklassen lutar sig tillbaka sina soffor och säger: "Det löser sig. Jag har det ju bra.".

Varför kan de inte förstå att allt hänger ihop? Det finns en anledning att vi har en socialtjänst och det är att barn som far illa riskerar växa upp och bli samhällsproblem. Detta ser man inte över en natt, eller ens över 5 år.


Ändå verkar det som att det krävs att barn växer upp och 10-15 år senare blir problemfall innan folk och politiker säger: "Vi borde ha en socialtjänst som förhindrar att barn växer upp i missförhållanden!"

Politiker agerar först när folket kräver det eftersom politik inte handlar om att göra landet bättre utan om att vinna val.


Vi tar in en väldig massa problemmänniskor. Vad förväntar vi oss ska hända? "Det löser sig på sikt" säger den bekväma medelklassen, mediapersoner, kändisar och politiker.


Typ som med våra utanförskapsområden. Visst har de ökat från 3 år 1990 till närmare 200 år 2010 (därefter slutade politikerna räkna), men... det löser sig. "Jag har en vän från Chile, det har gått bra för honom. Så det löser sig nog."


Personligen tror jag att de flesta politiska misstagen beror på folk som vägrar se på problem i nuet för det de är. Istället ska de bekämpa skuggor från det förflutna ("nazismen") eller leva i villfarelsen att allt är bra så länge man själv har det bra.


Reinfeldt sa nog de mest sanna orden under sin ämbetsperiod när han sa: "Vi, etniska svenskar mitt i livet, har det bra". Det är exakt så som invandringsförespråkarna resonerar. Det är faktiskt så som högermänniskor alltid resonerat: "Jag, Adolf von Rutgerstjerna, har det rätt bra här på mitt gods. Jag vet inte varför det klagas så mycket runt om i landet. Vi, välbärgade män mitt i livet, har inga större bekymmer."


Ska man bygga ett hållbart samhälle måste man dock börja underifrån och bygga långsiktigt. Skolan bör inte vara en lekplats för politiker som bara ser fyra år fram i tiden. Om lärarna t.ex inte har mandat att undervisa, vilket inkluderar auktoritet, så kommer många unga inte att kunna få en vettig undervisning. Det leder till ett kunskapsstapp. Även om politikerna sedan gör det lättare komma in på universitet så ersätter det inte studenter som saknar kunskap.


På sikt kommer universiteten att tappa i anseende och vad det resulterar i kan man se i arabländerna, där en ingenjörsutbildning inte godtas i Sverige.

Vi behöver liksom inte att ingenjörer ska studera genusfrågor. De kommer inte bygga bättre broar för det (eller åtminstone ser jag det som en ytterst marginell effekt). Vår genuspedagogik är väl snarast jämföra med katekesläsningen som alla var tvingade till förr i tiden.


Det är egentligen rätt svårt förstå. Kanske är det ett svenskt karaktärsdrag att vara naiv och godtrogen. Som berättelsen om Facit. Facit hade 14 000 anställda runt om i världen. Sedan kom miniräknarna från Japan och två år senare gick Facit i konkurs. What the fuck liksom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards