Direktlänk till inlägg 28 februari 2019

Buddha om kvinnor

Av allasolikavarde - Torsdag 28 feb 23:33

Man läser allt som oftast från högerhåll kritik mot feminismen, och feminism, eller "det kvinnliga tänkandet", hålls som ansvariga för Sveriges extrema invandringspolitik.


De här personerna brukar påstå att män försvarar och bygger upp, medan kvinnor är mer fokuserade på det empatiska, sociala och mellanmänskliga. Därför kan man läsa i historiska skrifter från olika tider klagomål på hur "kvinnor har tagit över", och det påstås att när kvinnor tar över så går samällen mot förfall.


Huruvida det är sant eller inte tänker jag inte kommentera, men som konservativ så har man det gemensamt att man tror att historiska faktum är något som kommer upprepa sig, eftersom värdena alltid är ungefär likadana.

Vänstermänniskor är mer progressiva och tror på att historian är linjär, där man ständigt går mot nya förbättringar och upptäkter.


Det förklarar varför vänstermänniskor inte ser något problem med massinvandring: allt blir ju ändå bättre hela tiden.


Nåväl, jag kom och tänka på vad Buddha hade att säga om kvinnor.

När den första kvinnan ville bli munk förklarade han:


     If, Ānanda, women had not gone forth from the home into homelessness in the Way and Discipline made known by the Tathāgata, then the Holy Life would last a long time; the true Way would last for a thousand years. But since, Ānanda, women have gone forth from the home into homelessness in the Way and Discipline made known by the Tathāgata, now, Ānanda, the Holy Life will not last for a long time; now, Ānanda, the true Way will last for only five hundred years.

http://thebahiyablog.blogspot.com/2012/09/on-500-year-lifespan-of-buddhism.html


Nu vet man ju inte om Buddha verklligen sa detta. Jag är skeptisk till många sådana här äldre berättelser om Buddha, Muhammed och liknande heliga personer. Men oavsett så säger det en del om synen på kvinnors intåg.


I dagens samhälle har det bestämts att man inte får lov att diskutera frågan. Kvinnor och män är "lika", förutom då att kvinnor ses som lite bättre än män eftersom allt stereotypt manligt är dåligt (våld, dominans och aggression t.ex.)


Buddhismen ses ju som något av en hippiereligion som tror på fred, frihet, välstånd och liknande. Dalai Lama ses som en vishetslärare som alla vill skaka hand med, till skillnad från Påven som ses som något av en sektledare för förtryckare och pedofiler.


Islams kvinnosyn granskas "i grunden", medan buddhismens kvinnosyn är oviktig. Likaså granskas och ifrågasätts aldrig kvinnosynen inom judendom. Ortodoxa judar som i sin dagliga bön tackar Gud för att de inte är födda som kvinnor. Är det något som diskuteras? Nej då. Judar är en skyddad grupp, skyddad från all kritik och insyn.


Kristendomen kan hånas däremot.

Islam kan hatas. Det finns faktiskt ingen gräns för hur mycket hat islam kan få ta. Islamkritiker letar upp något obskyrt yttrande från Muhammed (det finns tiotusentals yttrande från honom, av olika trovärdighetsnivåer) och säger sedan "se! detta måste alla muslimer tro på!".


Jag tror på att granska allt lika, kritisera allt lika - men också att inse att islam är inte "värre" än t.ex judendom och kristendom. Och buddhism är inte en livsfilosofi där man kan "göra som man vill". Buddhism är faktiskt en mycket strikt religion, och det finns ett koncept av Gud samt av ett slags helvete (även om det lyckligtvis inte är permanent).

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - Fredag 19 april 21:02

Jag har ägnat senaste tiden åt att skriva på andra sajter, för det kanske är mer givande.   Det som dock gör mig så arg och ledsen är att det blir allt värre i Malmö. Varje vår är det som att nya horder av djur släpps ut som skapar problem. De li...

Av allasolikavarde - Torsdag 4 april 23:28

Jag har sedan mina tonår haft problem med att försöka förstå om det jag känner är jag, eller om det jag känner är pga jag har någon psykisk störning. Många i min familj har påstått att jag är "sjuk" och borde "söka hjälp", medan jag å min sida tycker...

Av allasolikavarde - Torsdag 4 april 00:22

Jag läser just nu en bok av Pat Buchanan som handlar om hans tid i Nixonadministrationen. Buchanan beskrivs av Wikipedia som "paleokonservativ", vilket är en typ av konservativ rörelse som fanns typ före 1970. Den skiljer sig från senare konservatism...

Av allasolikavarde - Lördag 30 mars 23:56

En sak som jag funderat allt mer på är det faktum att svarta i USA är urusla på att hålla i pengar. Även en undersökning publicerad av New York Times för något år sedan visade att även de svarta som växer upp i medelklass eller överklass är mer benäg...

Av allasolikavarde - Lördag 30 mars 23:08


Jag funderar på att orsaken att jag nyligen fick så många besökare kan ha berott på dokumentären som visades på SVT nyligen om Annika Östberg, kvinnan som satt i fängelse i USA för att hennes pojkvän sköt ihjäl en polis. Snyft, snyft, nu ska vi alla ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se