Direktlänk till inlägg 9 maj 2019

Recension av "Svensk EU-politik: Ett tvärsäkert KANSKE"

Av allasolikavarde - 9 maj 2019 21:58

Hela titeln är "Så först Svensk EU-politik: Med ett tvärsäkert kanske" och är skriven av Ylva Nilsson som är EU-journalist "sedan många år", bland annat 12 år som korrespondent för SVD och Dagens Industri.


Det första jag måste säga om boken är att den ibland är lite plågsam att läsa. Den påminner stundtals om ett blogginlägg och verkar inte ha korrekturlästs. Styckeindelningen görs ofta genom att göra radbrytning, vilket min flickvän faktiskt nyligen fick korrigering på i sin svenskurs. Styckindelningar ska antingen göras genom indrag eller genom en blankrad. Som min tjej sa "ja men jag tänkte att det är lite halvt nytt stycke." Men det finns tyvärr inte. En journalist kanske borde ha koll på det.


Vissa journalister har dock en rätt dålig svenska. Man ska t.ex inte stapla meningar med ett kommatecken mellan dem, det blir dåligt då. Föregående mening var ett avsiktligt exempel på en sådan satsbyggnad.


Jag har inte alltid världens bästa språk, men det är problematiskt med texter där man använder skiljetecken fel, det blir svårt läsa då, tänk om alla texter såg ut på detta sättet, det är ju så man skriver på mellanstadiet, det är inte så man borde skriva som journalist. Föregående mening var ett till exempel på satsradning.


Sen använder hon en massa språkliga ord såsom "jodå, det går". Jag får nästan intryck av att hon haft som syfte att bara få skrivet boken så fort som möjligt.  Boken är även dåligt strukturerad, och överlag alltså inte helt lätt få grepp om.


Och JA: jag skriver själv ofta så, men nu skriver jag ju faktiskt blogginlägg och inte en bok.


Med det sagt tycker jag det stod mycket intressant i boken. Den börjar med en viktig historisk genomgång om Sveriges förhållande till Europa - något jag faktiskt inte haft helt klart för mig. Tänk att Sverige länge faktiskt inte såg sig som en del av Europa. Vi tänkte oss att kunna ha en lite egen union med våra skandinaviska grannländer och försökte t.o.m aktivt stoppa EUs utveckling. Vi var rädda för att om vi gick med i EU skulle det kunna hota vår neutralitetspolitik, framför allt genom att det skulle reta upp Sovjet. Därför gick vi först med i EU efter att Sovjet fallit. Men vi var länge väldigt skeptiska till EU-projektet ändå och hade lite en attityd av att vilja mästra de andra.


Boken tar upp många exempel som egentligen är rätt dråpliga om man ser dem utifrån. Som när vi entusiastiskt genomdrev en EU-lag för att skydda känsliga arter, och sedan blir upprörda när EU påpekade att enligt regelverket fick vi inte lov att skjuta varg.


Boken tar upp hur våra svenska politiker gärna vill vinna lite gratispoäng på hemmaplan genom att säga att "vi måste försöka få EU att förstå detta", trots att EUs regelverk inte ger möjlighet för individuella tolkningar och undantag.


Mycket av det vi kämpar för är dessutom sådant som vi tvingar på andra, alternativt sådant som skulle ge oss orättvisa fördelar om bara vi fick ha dem. Det rapporteras inte så mycket in tidningar om denna sida.


Eftersom vi anser att vi är så goda (det bör väl varje intelligent person insett vid detta laget att svenskar anser sig vara världens samvete) så anser vi att gränsvärden för dioxin i kött absolut inte får överskrida ett visst värde. Men fisken i Östersjön kan gärna överskrida värdet, för det är "vår" fisk.


Boken nämner en massa intressanta aspekter som vi ofta inte reflekterar över. T.ex att vårt styrelseskick i Sverige inte har en konstitution, utan att våra politiker kan stifta vilka lagar de vill. I EU fungerar det däremot inte så, och det verkar Sverige inte ha förstått. Vi tror att vi kan åka och "snacka lite" med EU, men EU har en stark grund för hur beslut ska gå till. Det är inte möjligt att göra som det görs i Sverige, där tjänstemän kan ta beslut som strider mot regelverket men som accepteras om "syftet är gott".


Boken tar som exempel när Anders Borg irriterade sig på att korvförsäljning vid knattefotboll skulle momsbeskattas.


EU-kommissionen avslog idag den svenska regeringens ansökan om en momsgräns för ideella föreningar. Regeringen har tidigare ansökt om att mindre ideella föreningar ska slippa redovisa moms om omsättningen ligger under en miljon kronor.


Finansminister Anders Borg är förvånad och besviken över det negativa besked som regeringen nu har fått från EU-kommissionen.

– Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sade Borg på en pressträff, enligt TT.

Tills dess frågan är avgjord, vilket enligt Borg kan ta flera år, kommer de nuvarande reglerna för momsfrihet för ideella föreningar att gälla.

Anders Borg säger att Sverige ska driva frågan tillsammans med länder som Österrike, Finland, Danmark och Nederländerna.

Han håller inte med EU-kommissionen om att momsfriheten skulle vara ett konkurrensproblem.

– Att man säljer korv på fotbollsmatcher är inget problem, det är ingen som går och äter korv på läktaren när det inte är match, säger Borg till TT.

https://www.svd.se/idrottsforeningar-hart-slag-for-oss


Beslut från EU-kommissionen är som inte något man kan förhandla om. Man kan inte göra undantag för att det "känns rätt".


I andra länder ser man faktiskt Sveriges syn på lagstiftning som potentiellt rättsosäker. Vi kan ju se exempel här nyligen i den omdebatterade gymnasieamnestin, där riksdagen stiftade en lag som kanske bröt mot grundlagen. Men nu är den införd för att politikerna ville det och domstolarna får försöka tolka den bäst det går.


Sen tar boken även upp vilka problem som UK nu drabbas av när de ska lämna EU. Både stora saker, men även små saker som man inte tänker på. T.ex har UK ingen egen atominspektör och det kommer ta tid träna upp en sådan. De har heller inga flygavtal, för flygavtal måste förhandlas med varje land. I värsta fall kommer UK inte att kunna flyga någonstans.


Det fick mig att fundera lite kring detta med EU, för jag tror faktiskt att EU i grunden är något positivt. Jag tycker det är positivt att vara med i den europeiska gemenskapen. Innan EU var det bökigt med ALLT som hade med EU att göra. Att resa genom Europa krävde ett pass där man vid varje land fick nya stämplar, och kanske fick sin bil genomsökt. Att sälja mellan EU-länder krävde papper och tull. Alla länder kunde sätta sina egna tullsatser.


Jag tycker egentligen det är svårt att komma på bra anledningar till varför man ska ställa sig utanför, så som Alternativ För Sverige vill. I grunden tycker jag vi bör få Euro också för att underlätta för handel med andra EU-länder, men det är såklart inte något man behöver skynda med.


Vad är egentligen nackdelarna med EU, rent konkret? Visst kostar det pengar, men vi får ju tillbaka en stor del i olika stöd.


Jag håller mer med SD i denna fråga. EU bör förhindras från att svälla, men jag har inget emot unionen i sig. I alla fall inte just nu.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Skapa flashcards