Direktlänk till inlägg 14 maj 2019

S:s framgångsrika valkampanj 2018

Av allasolikavarde - 14 maj 2019 22:10

Jag tycker inte att S valkampanj från 2018 nämns tillräckligt ofta, för jag tycker den var fenomenal.

S var under hot från alla möjliga hot. De tappade väljare pga flyktingamnestin och för att SD tog väljare, men även C och V tog väljare från S. Ett resultat på 25% där SD blev största parti verkade inte otänkbart.


Så inleddes "operation rädda S".

Löfven skulle lanseras med korv med bröd. I en gammeldags korvkiosk där de satte en finnig svensk ungdom som verkade tagen ut The Simpsons rollkaraktär Squeeky Voiced Teen.


 


Varför korv?

Därför att ingen skulle sluta rösta S för korv med bröd från en korvkiosk. Hade han handlat falafel från en arab som väser "alla grönsak blandat soss" hade säkerligen några i S väljargrupp tänkt att "vafan nu skiter jag i det här partiet".


Sen gjorde S en presskonferens där man beskrev att SDs ekonomiska politik var högerpolitik. SD svarade som brukligt med att "S har fel", men skadan var skedd. Jag vet åtminstone några som ändrade sig från att rösta SD eftersom de trodde SD skulle dra in deras sjukbidrag.


Just sjukpensionärer är f.ö en stor grupp hos SD. Större än låginkomsttagare, som i högre utsträckning röstar på V och S. Varför det är så kan man ju fundera över, men det är inte det mitt inlägg handlar om.


S visste att deras svaga punkt var det där med kriminalitet. SD hade som starkast stöd fram till augusti 2018, och det var också då som kriminalitet diskuterades som mest. Sedan kom debatten att handla om SDs "konstiga" utspel, såsom om abort, klimatet och dubbla medborgarskap.


Tidningarna mobiliserade mot SD och brunmålade dem. Det var ju bokstavligt talat domedagsstämning i vissa artiklar. Jag tror att det kommer att komma tillbaka och skada dem till nästa val, för det var så överdrivet - som när DN gjorde ett reportage med en förintelseöverlevare under valveckan.


Sen så gjorde S nästa genidrag, enligt mig: säga till invandrare att detta är ett FUCKING ÖDESVAL. Jag vet muslimer som såg det som "ett val mot rasisterna". S skickade ju ut SMS på valdagen för att hjälpa muslimerna minnas att nu är det faktiskt val... Lite på gränsen om det är lagligt göra så, men att böja lite på reglerna är det som brukar vinna... Att sitta och gnälla, som SD är bra på, vinner man inte på.


Det var en imponerande energi från "den gamla damen", om man får kalla S det.


"Credit where credit is due", som man säger på engelska. S och KD gav sitt yttersta under valåret och belönades stort. SD kunde ha dragit nytta av flyktingkrisen men blev veka under månaderna före valet. Man kan inte klandra dem alltför mycket eftersom många kände att SD kanske skulle hamna kring 25%, vilket var där YouGov placerade dem, och SD brukar vara underskattat i opinionsundersökningar.


Möjligen kan man önska att SD hade bedrivit sina egna undersökningar istället för att förlita sig på andra, men det var väl inte så lätt att tänka att opinionsföretagen skulle överskatta så mycket detta valet när de underskattade så mycket det föregående valet.


Man måste förstå lite hur politik och valrörelser fungerar.  ALLT som politikerna säger är bestämt av några högintelligenta strateger (strateger brukar åtminstone vara högintelligenta). Precis som att när det blir allvar så kastar man ut de inkvoterade kvinnliga partiledarna och sätter in en man, eller man tar ut HBTQ och sätter in lite arbetare, pensionärer och barn istället. S valfilm hade ingen bögpropaganda i alla fall...


Tro inte det är en tillfällighet att S i varje andetag pratar om att "stå upp mot nazister, rasister och högerextrema". De vet precis vad de gör. Nackdelen är, som Widar Andersson - en av de sossar jag respekterar - att det är ett kortsiktigt tänkande. Jag hittar inte hans artikel i Folkbladet nu för han skriver så mycket, men det är ganska självklart att man i längden måste ha en politik som bygger på något annat än brunsmetande. Det funkade i valet 2018 men vad som kommer hända är att ordet till slut inte fungerar längre. Vad gör man då?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards