Direktlänk till inlägg 23 maj 2019

Väntetider inför rättegång

Av allasolikavarde - Torsdag 23 maj 22:18

Jag såg precis på TV4 Nyheterna (ja jag har börjat kolla på detta igen, och det verkar ha blivit bättre sedan jag sist kollade för fem år sedan) att det ofta tar flera år för en rättegång.


Jag har upptäckt lite samma sak nu när jag går genom rättegångspapper som jag beställer från tingsrätter. Planen är att posta förundersökningar på Flashback, men jag måste använda ett alternativt konto på Flashback så att det inte kan kopplas ihop med mig som person. Jag la nyligen upp en tråd om ett besynnerligt brott som hamnade på plats 5 på aktuella ämnen och fortfarande är högt rankat. Tyvärr kan jag inte säga vilket eftersom jag inte vill att mina konton ska kopplas ihop. Det finns folk som försöker avslöja flashbackanvändare.


Förutom att folk inte dyker upp på rättegångar så tar även forensiska undersökningar väldig tid. Jag läser just nu om en stöld mot en äldre på Willys i Malmö, som skedde i oktober 2016. I början av 2017 togs bilder på den misstänkta, men först 1,5 år senare hade Nationellt Forensiskt Centrum gett sin utvärdering om att kvinnan på fotot "starkt troligt" var samma som på övervakningsbilderna.


 


 

Rom, givetvis.


Offret var vid tillfället 80 år. Är nu 82. Risken är ju att de dör innan rättegång.


Det var likadant vid en våldtäkt som skedde i närheten av där jag jobbar. Efter ett par månader kom nyheten att "polisen väntar på den tekniska analysen". Och detta alltså vid ett våldtäktsärende.


SVT skrev om det för ett tag sedan:

Det tar för lång tid för Nationellt forensiskt centrum att undersöka tekniska bevis. Åklagare och advokater är kritiska till att brottsutredningar kan ligga på hög i flera månader. Detta leder till att brottsmisstänkta sitter frihetsberövade onödigt länge och att gärningsmän kan gå fria.
– Tyvärr kan det vara så att ett ärende i princip står stilla för att det är den här pusselbiten man behöver för att komma vidare i fallet, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.


På NFC är man väl medvetna om problematiken och säger att man jobbar med att få ner handläggningstiderna. Dels letar de efter mer effektiva sätt att jobba och dels försöker de rekrytera mer personal.

Under det här året har den genomsnittliga väntetiden för ett prioriterat ärende legat på 56 dagar. Det är något kortare än föregående år. Men utredningstiderna behöver kortas ytterligare menar de.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/brottsutredningar-laggs-pa-hog-langa-vantetider-pa-provsvar


Alltså: allting hänger ihop. Slutar duktiga poliser så kommer utredningar bli sämre. Precis som att fängelserna nu är fulla och brottslignar inte kan sättas i fängelse. Det leder till att det blir fler brott.


Om folk visste vilka folk som åtalades så hade nog svensken vaknat. Som polisen Peter Springare i Örebro sa: "Ali,  Ahmed, Muhammed. Ojdå ett svenskt namn lite vid sidan av."


Jag startade nyligen en tråd som jag kallade "Hur hade Sverige sett ut utan HMF". HMF står alltså för Hets Mot Folkgrupp.


Tänk om man varje dag publicerade en lista på dagens tingsrättsrättegångar, med gärningsmännens namn, typ av brott, och en kort beskrivning av brottet. Eller kanske en listning av vilka som sitter i fängelse, hur länge och för vad. Då hade man inte kunnat ignorerat fakta och komma med rökridåer om "socioekonomiska faktorer".


Jag tycker vi svenskar måste kämpa för att få rättvisa i vårt eget land. För att få sanningen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - Lördag 20 juli 23:56


Nu har jag läst klart Sundströms bok om Danmark, som jag nämnde i ett inlägg nyligen om Pia Kjaersgaard.   Det jag först kan säga om boken är att DN-journalisten Lena Sundström är roligare än man tror. I de intervjuer jag såg med henne kring 201...

Av allasolikavarde - Lördag 20 juli 15:39

I torsdags gick en film på SVT som hette Instructions not Included. Den finns tillgänglig i fem dagar till: https://www.svtplay.se/video/22954510/instructions-not-included   I vanliga fall är utländska icke-amerikanska filmer på SVT inte så bra...

Av allasolikavarde - Söndag 14 juli 22:53

På ett sätt känns det som att det var länge sedan, genom att debatten vi ser då inte hade kunnat ske nu. Vi har haft en flyktingkris och debatter om svenska värdering. SD kom in i Riksdagen och fick 17,5% i senaste valet (det hade nog chockat Leijonb...

Av allasolikavarde - Söndag 7 juli 19:50

Apropå det här med barn som vill byta kön, som SVT nyligen skrev om, så känns det angeläget att citera följande inlägg som skrevs på Flashback tidigare idag:   En gammal vän, sjuksköterska sen många decennier, bdytte nyligen jobb eftersom hon "in...

Av allasolikavarde - Torsdag 4 juli 21:45

Idag kollade jag in resten av den intressanta intervjun med Elise på Nya Tider. Ibland blir det lite segt men det var intressant ungefär mitt i, när hon berättar om hur hon jobbade på Posten Malmö och hur det i områden i t.ex. Rosengård bor kanske fe...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se