Direktlänk till inlägg 15 augusti 2019

Myten om att det var värre förr

Av allasolikavarde - 15 augusti 2019 23:15

När man diskuterar brottslighet så brukar man visa en graf som går tillbaka till en lagom lång tidpunkt, för att informera oss om att brottsligheten minsann var värre "förr".


T.ex den socialdemokratiske ideologen Ulf Bjereld (som jag nämnt tidigare i bloggen) visar upp denna graf:


 


Just mord brukar sägas vara ett bra sätt att mäta våldet i samhället, eftersom mord och dråp inte varierar baserat på anmälningsbenägenhet eller på hur man definierar brott.


Det verkar som att man inte tänkt på att läkarvetenskapen faktiskt utvecklats sedan 1970-talet, och skador som man då dog av går nu att pussla ihop. Många av Malmös kriminella invandrare hade nog strukit med om vi inte haft modern läkarvetenskap som på skattebetalares bekostnad pusslar ihop dem.


Sen kan man väl betänka att Sveriges folkmängd ökat från 8 miljoner 1990 till 10 miljoner nu. Varför tänker man inte på det? Konstigt hur dålig statistiken är.


En del grafer är ännu mer ambitiösa i sin iver att det minsann var värre förr. 1990-talet känns kanske inte som tillräckligt länge sedan - folkhemmet var ju på 1970-talet, då man inte kan klandra invandringen för brotten. Faktum är dock att finländare, trots att det alltid påstås att de integreras så lätt, redan då utmärkte sig i brottsstatistiken, och det gjorde även chilenare trots att de var relativt få. Men det verkar vi ha glömt nu.


Här en graf som visar mord per capita sedan 1970-talet.

 

källa: https://www.reddit.com/r/sweden/comments/5lr3u6/mord_per_capita_per_%C3%A5r_i_sverige/


Som vi ser skedde det "händelsevis" fler mord just 1990, varför det är lämpligt för invandringsförespråkare och andra som säger att allt är bra att utgå just från 1990.


Här en annan sammanställning som är gjord av Maria Robsahm.

 


Den här tar också lämpligt sin början just 1970.

Den som googlar på Maria Robsahm kan se vad hon är för en filur. Den intelligente och mycket duktige "borgerliga" debattören Uvell har skrivit en förträfflig artikel om henne som inleds med:


Robsahm är Maria Carlshamre, som var journalist, satt i Europaparlamentet för först Folkpartiet och sedan Feminististiskt initiativ. Och som dömdes för bokföringsbrott. Hon är dessutom en känd vaccinmotståndare. Här hör ni redan nivån.

https://uvell.se/2018/11/14/i-undervegetationen-till-vanster/


Vad gäller mord per capita så skulle jag säga att toppen mellan 1970-1990 främst beror på åldersstrukturen. Det fanns många unga människor då, och folk blev inte så gamla. Ett samhälle där 25% är pensionärer har ju rimligen en längre mord per capita än ett samhälle där 10% är pensionärer, eftersom pensionärer begår förhållandevis få mord.


Samtidigt finns det också andra faktorer, men våra forskare har faktiskt inte kommit fram till någon entydig orsak till varför brottsligheten var så hög mellan 1970-1990. Samma sak var det i länder som USA och England. Inte bara mord gick upp, utan även stölder blev allt vanligare. Det gör att en del spekulerar i att brotten ökade för att man fick det så mycket bättre ställt, och då fanns det helt enkelt mer att stjäla.


Samma orsak som gör att de baltiska stöldligorna åker till Sverige för att stjäla, och passerar Polen utan att stjäla så mycket. Det finns exempelvis fler båtmotorer i Sverige.


Hur som helst, intressant blir det dock om vi går tillbaka ännu mer i tiden. Jag har alltid antagit att det skedde fler brott ju längre tillbaka i tiden man kommer, men det stämmer inte. Att stjäla var något skamligt och var belagt med hårt straff.


Den här grafen hittar jag på sidan Motargument, som är en vänstersajt som har som mål att slå hål på argumenten från "hatsajter". Motargument är faktiskt rätt välgjord. Jag har läst lite i den tidigare för jag gillar att få argument från olika håll, men den för ändå en tynande tillvaro, troligen för att den inte behövs. Det finns helt enkelt inte så många som letar efter motargument till Samhällsnytt.


 


Hur den här grafen skulle bevisa att Motargument har rätt när de skriver att "det var inte bättre förr" är däremot svårt att förstå. Grafen stannar för övrigt lämpligt kring år 2000.


Vad grafen visar är att var en mordtopp mellan 1830 och 1870, något som jag gissar beror på befolkningsökningen och den alltså unga befolkningen vi hade under en period. Vaccinationer gjorde bland annat att fler barn överlevde. (nu nämnde jag ordet vaccination för andra gången i samma artikel, lustigt nog)


Med start kring 1880 så låg mordsnivåerna på 1,0 eller under, sett till 100 000 invånare, innan de började öka på 1970-talet. Alltså i närmare 100 år...


Vill man gå tillbaka till mordiska "förr i tiden" måste man gå ännu längre tillbaka. Här en sammanställning för Stockholm, men jag gissar att ungefär samma mönster gällde i hela landet.

 

Är det inte intressant att mordsnivåerna i vissa länder och städer är i nivå med vad vi i Sverige hade på 1600-talet? T.ex ligger Haiti kring 10 mord per 100 000 invånare, och då kan man betänka att sjukvården troligen är bättre i Haiti idag än den var i Sverige på 1600-talet.


T.ex hade man inte penicillin. Fram tills att penicillinet upptäcktes/uppfanns så var ett skott i magen dödande. (Vincent van Gogh dog av det, liksom två amerikanska presidenter. Men nog av det sidospåret...)


Jamaica har å sin sida 57 mord per 100 000 invånare, vilket alltså är mer än vi hade på 1400-talet. Även vissa städer i USA, såsom Chicago och Baltimore, har mordsnivåer som ligger däromkring. (märkligt nog finns det en stark korrelation mellan andelen svarta i befolkningen och mordsnivåer)


Nu tror jag vi förstår varför det alltid är just 1970-talet som det refereras till när politiker vill tala om för oss att det var värre förr. Går de ännu längre tillbaka så faller ju deras argument!


Vad vi även kan se är att mordsnivåerna nu är på väg upp:

 

Visst är det inte på några jättenivåer... än så länge. Man ska förstås också ha i betänkande att medicinvetenskapen har förbättrats markant på 2000-talet.


Jag tycker inte heller man helt kan ignorera den finska invandringen. I ett tidigare blogginlägg så undersökte jag hur många finnar som sitter i fängelse på livstid dömda för mord. Förutom dessa så finns det förstås många andra finnar som blivit dömda för mord utan att bli livstidsdömda.


Hur många mord kommer vi att ha år 2025, eller år 2035? Det kommer att bli mycket intressant att följa. Den svenska modellen är ju att om man bara är snäll mot de kriminella så blir de snälla tillbaka. Utifrån vad jag dock kan se runt om i världen så begår vissa människor helt enkelt fler brott, och om man tar in sådana människor så ökar antalet brott. Det är därför Chicago och Haiti har så många mord.


Det hävdas ibland från vänsterhåll att mängden mord beror på hur mycket skjutvapen man har i ett land. Argument granskas förstås inte, eftersom det är ett vänsterargument, men faktum är att det inte finns någon starkare korrelation mellan skjutvapen i ett land och mordsfrekvens. I Europa har Island och Finland högst andel skjutvapen, och deras mordsnivåer är i nivå med Sveriges. Mexiko ligger å andra sidan på plats 60 i världen vad gäller skjutvapen (ungefär hälften av vad Sverige har), men har ungefär 25 gånger så många mord sett till andelen av befolkningen.

Tar vi in fler mexikaner så kan man förvänta sig att morden ökar, enligt mitt sätt att se det.


För det andra: när man jämför statistik så måste man jämföra med andra länder. Detta bland annat eftersom läkarvetenskapen blivit bättre, vilket gör att det blir lite löjligt att jämföra mord år 2019 med mord år 1974.


 

Här en graf från Our world in data.

Visst kan man ifrågasätta varför BRÅ säger vi har 0,8 mord per 100 000 medan Our World säger vi har 1,2, men jag tycker ändå att det intressanta är att följa trenderna. Då ser man att Sverige (ljusgrön linje) gick om Västeuropa (lila) i antal mord år 1995. Kina passerade oss år 2010. Nederländerna år 2004. Nästa land ser ut att bli Belgien.

Gapet till Norge var som minst 1990, i denna graf. Hade grafen gått längre tillbaka kanske gapet varit ännu mindre. Sedan dess har gapet varit ganska konstant.


Att Sverige hade så många mord redan kring år 1990 är intressant. "Säkra, trygga, Sverige". Det är inte utan att man funderar över om det faktiskt kan vara så att mordsfrekvenserna ökade pga invandringen. Jag läste en studie som visade att andelen utsatta för våldtäkt ökade just i slutet av 1980-talet (vilket alltså är oberoende av anmälningsbenägenheten).


Jag var inte så gammal på den tiden, men jag vet att det redan då fanns olika ligor som bestod av personer med utländsk bakgrund. Medierna skrev faktiskt om det på den tiden, och det hjälpte Ny Demokrati komma in i riksdagen 1991.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards