Direktlänk till inlägg 19 september 2019

En ny syn på brott och straff

Av allasolikavarde - 19 september 2019 00:06

Ursäkta om detta inlägg blir lite dåligt skrivet. Det är sent men jag ville få det gjort.


Vi har länge fått höra att rättssäkerhet är det viktigaste. Att ingen oskyldig får dömas. Men ju mer jag läst om historia och om rättsfall och domstolar och så vidare, desto mer inser jag att det är en naiv idé som våra makthavare gärna talar om, men det fungerar inte så i praktiken.


Ett berömt uttryck som finns i olika varianter och som många av oss får höra i skolan är: "Hellre släpper jag ut 20 skyldiga än sätter en oskyldig i fängelse". Citatet går till exempel tillbaka till en av USAs grundlagsfäder, den högt beläste och genialiske Benjamin Franklin:


That it is better 100 guilty Persons should escape than that one innocent Person should suffer, is a Maxim that has been long and generally approved.

https://www.bartleby.com/73/953.html


Redan Franklin ansåg alltså att påståendet hade varit "länge och generellt accepterat".


Men faktum är att rättsfall aldrig är så enkla att bedöma. Man kan läsa ett fall fram och tillbaka och omöjligt säga huruvida personen med säkerhet är skyldig eller inte.

Man kan även, lustigt nog, inse att en person med största sannolikhet begick ett brott även om bevisningen inte räckte till. Den personen blir då satt fri. Ett känt exempel är Mats Alm som mördade sin flickvän Linda Chen men inte kunde dömas för det.


"Så måste det vara i ett rättssamhälle" säger då proffstyckarna. Men nej, så behöver det faktiskt inte vara. I USA hade Alm t.ex troligen blivit dömd, eftersom man i USA döms av en jury av "vanliga män", vilket innebär att vad åklagaren behöver göra är att övertyga dessa vanliga människor om att personen är skyldig. Jag säger inte att USAs system är perfekt, men jag säger att en person som uppenbarligen är skyldig inte släpps fri förutsatt att åklagaren gör sitt jobb.


Om vi tänker oss den här maximen igen om att hellre släppa en massa skyldiga personer än att döma en oskyldig. I verkligheten kan man dock utifrån en persons bakgrund göra en bedömning kring huruvida personen bör sitta i fängelse eller inte. Huruvida de faktiskt begick brottet eller inte är faktiskt mindre viktigt.


Faktum är att domstolar i hög utsträckning omedvetet agerar efter principen "verkar han den typ som begår denna typ av brott". Även domstolar i Sverige. Vackra personer och etniska svenskar bedöms som mer trovärdiga. Då skriker någon genast "det är rasism". Men faktum är att en persons karaktär till viss del kan avläsas på deras utseende.


En plågad person har ett sammanbitet ansikte. En kriminell b--tte blänger på allt och har de där arga muslimögonen som utstrålar kallhet och hat. Terrorister brukar ha den blicken också. Det finns ingen värme i deras ögon.

Ett annat klassiskt tecken på en dålig karaktär är förvridna drag. Ett ständigt snett leende som gör att rynkorna blir sneda. Eller ett öga som ständigt är sammantryckt.


"In two experiments, subjects were able to distinguish between criminals and noncriminals by rating each photo we presented to them," said human development doctoral student Jeffrey Valla '12

"We found a small but reliable effect," Valla said. "Subjects rated the criminal photos as significantly more likely to have committed a crime than noncriminals."

http://news.cornell.edu/stories/2011/04/study-we-can-spot-criminals-photos


Att diskutera huruvida en person kan se kriminell ut är förstås känsligt, som länken också säger, för då börjar någon gnälla om rasbiologi, och i dagens vänsterliberala samhälle ska ju alla vara lika.


Nåväl, utan att gå in för mycket på just detta, är min idé att brott och straff bör baseras på vad som är viktigast för samhället. Faktum är att brott och straff redan baseras just på detta, bara det att vi luras tro att det handlar om "rättvisa". Tänker man på saken inser man dock att det finns en anledning att vissa vardagsbrott bestraffas hårt: man vill stävja andras lust att begå samma brott. Just skattebrott brukar bestraffas ovanligt hårt, utan att de vanliga tyckonomerna hoppar in och säger att "straff måste vara låga för inga studier visar att hårda straff hjälper". Nehej, men skattebrott måste ha ett högt straffvärde eftersom...?


Tyckonomer är överlag inte så smarta. De är som dresserade papegojor. Om straff är låga så går de ut och säger att straff måste vara låga, och om straff är höga så går de ut och säger att straff måste vara höga. Vad samhället än gör eller bestämmer så går de ut och säger att det är bäst så. Det är ett bekvämt jobb. Typ som att vara en astrolog och i efterhand kunna förklara hur olika händelser stod skrivna i stjärnorna.


Idén fick jag faktiskt från den tyska revolutionen. Efter revolutionen avrättades en väldig massa folk i utresningar. De flesta var helt oskyldiga. Varför skedde detta? Jo för att Stalin kände att man måste förhindra motrevolutioner.


Straff är alltså bra sätt att stävja åtminstone vissa brott. Så har det varit i alla tider.

I alla tider har man också varit tvungna att gissa sig till huruvida ett brott skedde eller inte. Ofta kände folket att någon måste bestraffas för brottet, eftersom rättvisa är så djupt rotat i vår natur, och så tog man den man trodde var skyldig.


Hur viktigt är det egentligen huruvida någon är "skyldig" eller inte? Som jag ser det är det inte så viktigt.

Ta t.ex fallet med tre afrikaner som våldtog en ung tjej i Ludvika. En i gänget var inte lika delaktig i våldtäkten som de andra, men tjejen kunde inte peka ut vem det var, och alla tre fick därför frikännas. Vad är poängen? Vem tjänar på detta? Nu har vi släppt ut tre våldtäktsmän på gatan bara för att en av dem inte var delaktig. Han var dock på platsen. Hur stor roll spelar det om han inte stoppade snoppen i henne?


Anta att vi leker med det där tankeexperimentet lite. Anta att vi har 20 IS-terrorister i ett fängelse, men vi har fått reda på att en av dem är oskyldig men vi vet inte vem. Ska vi då släppa ut alla 20 i samhället? Inte ens de mest naiva svenskarna hade gjort det. Det bevisar ju faktiskt att principen inte gäller, om det är alltför samhällsskadligt att släppa ut personerna.


Vi lever liksom inte på 1700-talet längre. Det handlar inte om huruvida det var Anders eller Kalle som blev full och slog till prästen så han ramlade i backen. Vi har riktigt farliga människor nu i samhället som vi inte borde låta springa lösa. Detta är inte folk som kan rehabilitieras eller som gjort något enstaka misstag. Det enda vi kan göra med dem är att rensa bort dem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards