Direktlänk till inlägg 21 september 2019

Nej SVT, äktenskap gör en inte olyckligare

Av allasolikavarde - 21 september 2019 23:35

Skilsmässor är ett område jag känner är kanske det viktigaste för mig att tala om.


Jag har ofta funderat på hur jag ska skriva om det eller vad jag ska säga. Jag är själv ett resultat av ett brutet hem, men de flesta unga är det nu för tiden. Det är nästan som en norm, och ingen reflekterar över att det kan vara något fel på det. Man träffar någon, skaffar barn, tröttnar på partnern, flyttar isär, och intalar sig själv att det som skedde var det bästa.


Kanske är det så. Problemet är att jag inte kan tala för alternativet. Jag har själv inte varit i en sits där jag skiljt mig från någon så jag vet inte den situationen.


SVT gjorde nyligen ett reportage där den kvinnliga vetenskapsreportern sa att folk som skiljer sig anser sig vara lyckligare efter skilsmässan än före. SVT ger artikeln rubriken Emma Frans: Människor blir olyckligare när de gifter sig. Emma Frans presenteras som "forskare", men det kan ju vara på sin plats påpeka att Emma Frans är forskare i medicinsk epidemiologi och inte i psykologi eller något som har med äktenskap att göra.


    



Jag försöker hitta det material som hon med självklarhet refererar till. Frans är en produkt av Det Gamla Sverige, där man helt enkelt antog att det TVn sa var sant (och med TVn åsyftas SVT, för det fanns inget annat).


Här är en artikel från juni 2019:

Is it bad for women to be married?  According to science, no. Historically, large studies show that, on average, married people report greater happiness later in life than unmarried people. Separated and divorced people tend to fall into a less-happy bucket, while the never-married and widowed fall someplace in between. Studies also report upticks in happiness in the lead-up to weddings and just after—the so-called “honeymoon effect”—though this benefit to happiness gradually wanes to slightly above pre-wedding levels over time. These positive effects of marriage on happiness are there for both women and men. 

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/is_marriage_really_bad_for_womens_happiness


Den här artikeln är skriven av Emiliana R. Simon-Thomas, Ph.D., och vetenskapsansvarig vid Greater Good Science Center. Great Good Science Center beskrivs som"an interdisciplinary research center devoted to the scientific understanding of individual happiness, compassion, strong social bonding, and altruistic behavior." Alltså är hon är person som troligen studerat denna fråga.


Emma Frans verkar med andra ord ha missförstått studierna något. Det stämmer att folk som gifter sig är som lyckligast precis före äktenskapet, när de planerar för bröllopet, och precis efter (smekmånaden), och att lyckonivåerna sedan sjunker. Men de är ändå högre för gifta än för ogifta. Rubriken "Människor blir olyckligare när de gifter sig" är alltså missvisande, men det är ganska symptomatiskt för SVT att vinkla på det sättet så jag blir inte förvånad.


Emma Frans nämner förvisso det jag skriver, men problemet är att det hela vinklas på ett felaktigt sätt. Man blir inte olyckligare av att gifta sig, helt enkelt.


Det är som att undersöka fotbollsspelare som vunnit allsvenskan när de var som lyckligast, och finna att de var det strax före och strax efter de vann allsvenskan, men att lyckonivåerna sedan sjönk. Det innebär givetvis inte att de blev olyckliga av att vinna allsvenskan.


Jag vet inte hur jag annars ska kunna förklara detta. Ibland, särskilt när man stångas med vänstermänniskor och sådana som tror på SVT/DNs lögnfabriker, att man inte kan säga något till dem för att förstå. Jag har ägnat en stor del av mitt liv åt att försöka få korkade människor att förstå enkel logik, men ibland finns det inte mer man kan säga.


Ändå är det som så att SVT/DN har så stort förtroende att det inte finns så mycket en person som jag kan göra.


Kanske anmärker någon på att den engelska artikeln skriver att lyckonivåerna för ett gift par efterhand går tillbaka till strax över de nivåer personerna hade före äktenskap. Det är då lätt förledas att tro att lyckonivåerna för gifta ligger strax över lyckonivåerna för ogifta, men även detta bygger på ett feltänk. Personer i ett parförhållande som några år senare gifter sig går nämligen inte att rakt av jämföra med en generell icke-gift person. Många icke-gifta personer är nämligen ensamma, vilket är välkänt att det gör en person mer olycklig.


Så snart man undersöker om personer som är gifta är mer lyckliga jämfört med personer som är icke-gifta så är resultatet entydigt:

According to a new study, being married can have a lifelong positive effect on people’s well-being, including helping them weather the droop in life satisfaction that comes with middle age. Based on data from a pair of UK surveys, the study found that happiness was even higher among couples who saw their spouse as their best friend. Long-term monogamous couples who’d never gotten married saw similar benefits, and researchers suggest that the happiness of coupledom comes from its unique form of lifelong friendship.

Studies have already shown a link between marriage and happiness, with the married reporting significantly higher life satisfaction than those who are single, separated, divorced, or widowed.


They found that married people were generally more satisfied with their lives than their single peers, and that their happiness was more than just newlywed bliss. It went beyond the honeymoon phase, extending into old age.

 

“Even after years the married are still more satisfied,” Helliwell said in a statement. “This suggests a causal effect at all stages of the marriage, from pre-nuptial bliss to marriages of long-duration.”

https://www.vice.com/en_us/article/8xvx8a/marriage-makes-people-happier-new-study-finds


Alltså: hur man än undersöker frågan så är äktapar, oavsett om de är gifta eller bara sambos, mer lyckliga än personer som är singel. Detta skillnad kan mätas genom hela deras liv.


Det som är problemet när man har besserwisser-personer som Emma Frans som ska ge ett vetenskapligt svar i frågor hon faktiskt inte har utbildning inom, är att hon gör ungefär det jag gör: googlar runt lite och tar fram de artiklar som verkar mest intressanta. Ofta är dessa artiklar click-bait artiklar, eftersom det är mer intressant att läsa om sådant som går emot vad man kunde förvänta sig, och de därför rankas högre. En person som har utbildning inom ett visst område är mer insatt i nyanserna än den som googlat fram senaste skvallret från The Telegraph.  


Jag tror för övrigt att kvinnor lite extra känner att de behöver informera andra om att äktenskap inte nödvändigtvis gör dem lyckliga. Det är annars en traditionell känsla hos kvinnor att drömma om ett lyckligt äktenskap.


Behöver jag säga att jag avskyr personer som har den dialekt Emma Frans har? Inte oväntat är hon en älskling hos etablissemanget. Kvinna och forskare - det räcker för att alla dörrar öppnas. Om man har rätt är mindre viktigt när man är kändis. Bjud in en medicinare att prata om lyckliga äktenskap, varför inte. På Riks-TV brukar de ha ett par sådana här "talking heads" som bjuds in som allvetande experter där de oemotsagda kan hålla låda.


Det jag gillar med ett forum som Flashback är att man alltid får mothugg om man har fel. Jag tror många bloggare skulle behöva det. Tillika många "experter". Det är på det sättet en debatt bör försiggå: genom öppna argument som andra kan ge motargument till. Orsaken till att man inte kan ha det i stats-TV och deras nära besläktade tidningar är för att de inte kan klara av hantera sådant som är negativa mot en viss grupp.


Anta att de t.ex skriver att IQ-nivåerna sjunker i Norden (de har sjunkit med cirka 7 IQ-poäng sedan 1980-talet), och någon då frågar om invandring kan ha något med det att göra. Så får man såklart inte säga i Riks-TV/tidningar, och därför måste alla kommentarsfält stängas för att förhindra den typen av kommentarer.


Därför heter min blogg för övrigt "allas olika värde", för jag anser att det viktigaste för samhällsdebatten just nu att bli av med det här tramsargumentet "allas lika värde" så snart någon säger något obehagligt för etablissemanget.


Hur som helst, åter till huvudfrågan. Varför vill SVT och vår högfärdiga forskare få det att verka som att äktenskap gör oss olyckliga? Det är faktiskt en socialistisk idé. Redan för 100 år sedan var arbetarna orolig för att socialisterna vill bryta upp äktenskap, men Partiet (alltså S) lovade att de inte hade sådana intentioner. Sedan dess har det visat sig att sossarna systematiskt har gjort vad de kunnat för att "frigöra" kvinnan från hemmets bojor. Det var inte bara sossarna, utan även andra feminister och vänstermänniskor som agerade i sann socialistisk anda för att göra detta.


Man kan tycka det var bra att underlätta för kvinnor att lämna sin make, eller man kan tycka det var dåligt, men man kan inte förneka att det alltid var sossarnas mål. SVT är en vänsterorganisation och som sådan tar de alltid chansen att racka ner på äktenskapet.


Nåväl, det var kort om det. Jag har tänkt skriva mer om problemet med brutna hem i ett framtida blogginlägg.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards