Direktlänk till inlägg 22 september 2019

Nigerianen som kände som diskriminerad

Av allasolikavarde - 22 september 2019 21:35

Idag stötte jag på en artikel om en nigeriansk svetsare som kände sig så diskriminerad att hans fackförbund drev fallet till DO. Efter att ha läst DOs dom satt jag så här en stund:


 

Det hela är bara så dumt.


Berättelsen började bra. Man kände att detta var ett typiskt "12 years a slave"-fall. Stackars nigerianen blev utstött, mobbad, fråntagen sin värdighet, förlorade arbete, diskriminerades. Hela faderullan vi brukar se i amerikanska filmer, där vi ska tycka synd om stackars God Svart Man (spelad av Denzel Washington eller Morgan Freeman) som utsätts för rasism av några vita tölpar, ofta spelad av någon otäck skådis.


Sen läser man nästa del, där företaget ger sin sida, och det är uppenbart att nigerianen hittat på större delen av fallet. Det visade sig även att han var en usel arbetare som inte klarade av göra ett ordentligt svetsjobb och inte passade tider.


Sajten Hotellrevyn, en 100 år gammal tidning utgiven av Hotell- och Restaurangfacket, beskriver fallet.


En relativt ny dom från Arbetsdomstolen (AD) handlar om hur viktigt bevis är vid misstänkt diskriminering. Det gällde en svetsare vid kärnkraftverket Ringhals. Mannen, som vi kallar Patrik, har nigerianskt ursprung. Han ansåg sig ­diskriminerad.
Bland annat hade andra anställda använt öknamn som »Mogadishu« och »Koko stupid«, enligt Patrik och hans fackförbund, Byggnads.

https://www.hotellrevyn.se/reportage/diskriminering-kraver-bevisning/


För det första undrar jag hur pass lämpligt det är att kalla nigerianen för Patrik.

Hade jag kallats för Hassan i en artikel om mig hade jag känt det är lite olämpligt.


De fortsätter:


Arbetsgivaren hävdade att det rådde en ganska tuff stämning på företaget och att mer eller mindre skämtsamma smeknamn förekom mellan de anställda. Men Patriks arbetsledare sa att han aldrig hade hört öknamnen och att Patrik inte hade berättat om dem.  Arbetsledaren ­menade att om han hade fått reda på öknamnen hade han aldrig accepterat det.
AD valde att tro på arbetsgivaren eftersom Byggnads inte kunde ­bevisa att företaget känt till saken.


På sajten Fastighetsfolket, som verkar vara något fackförbund också (hittar ej vad de är), kallas nigerianen istället Leif:


En relativt ny dom (2012:27) från Arbetsdom­sto­len (AD) avgjorde ett fall om diskrimine­ring. Det gällde en svetsare vid Ringhals kärnkraftverk. Man­nen, som vi kallar Leif, har nigerianskt ursprung. Han an­såg sig diskriminerad. Bland annat hade hans arbetskamrater, enligt Leif , använt öknamn med afrikanskt hänvisning som ”Moga­dis­hu” och ”Koko stupid” och Byggnads tog frågan till AD.

https://fastighetsfolket.se/2013/04/03/skriv-ner-allt-om-du-blir-trakasserad/


Både de här sajterna utgår från att nigerianen... "Leif"... blivit utsatt för diskriminerande beteende.

Leif!?!? Varför inte kalla honom för Stina-Åke..? Eller kanske Hassan?


Nej, alla i Sverige måste ju heta något svenskt - eller? Såvida inte det är en reklamfilm, för då måste de vara svarta.

Kriminella måste vara vita, och människor i reklamfilmer måste vara svarta.

Sådana är reglerna nu för tiden.


Nu citerar vi från själva fallet:


Bolaget har utsatt B.O för diskriminering genom att kräva att han skulle genomgå en utförlig läkarundersökning samt uppvisa läkarintyg för att styrka att han inte led av en allvarlig sjukdom. Inte någon annan arbetstagare har avkrävts liknande intyg. Genom att kräva sådant intyg har bolaget utsatt B.O för direkt eller indirekt diskriminering på grund av hans etniska tillhörighet.


Bolaget har diskriminerat B.O genom att omplacera honom till bolagets verkstad och tilldela honom okvalificerade arbetsuppgifter efter det att han uppvisat blodvärden som var lägre än normalt. B.O belades då med svetsförbud. Bolagets åtgärder har utgjort direkt eller indirekt diskriminering på grund av B.O:s etnicitet.

Under tiden på verkstaden utsattes B.O för etnisk diskriminering i form av trakasserier på följande sätt. Han nekades att göra toalettbesök och ta rökpauser samt genom att hans matlåda slängdes. Någon tog hans stol när han arbetade, och vid ett tillfälle kastades stolen i en container. Vid flera tillfällen blev B.O särskilt övervakad av arbetsledaren E.S Inga andra arbetstagare utsattes för sådana åtgärder. Bolaget har också trakasserat B.O genom de i det föregående angivna uttalandena av H.H


B.O har vidare under en längre tid kallats för ”Mogadishu”, trots att han påtalat för arbetsledningen att han uppfattade det som nedsättande och kränkande. Anledningen till att B.O tog illa vid sig är att Mogadishu förknippas med laglöshet, våld och religiös fanatism. B.O har också kallats för ”koko” eller ”koko stupid”. Bolaget har känt till samtliga trakasserier, men har underlåtit att vidta åtgärder eller ens utreda saken. Bolagets företrädare har närmast underblåst trakasserierna genom sin passivitet.


B.O sjukskrevs i juni 2009 som en följd av den diskriminering han utsatts för. Bolaget har underlåtit att vidta rehabiliteringsåtgärder. Bolagets underlåtenhet utgör direkt, alternativt indirekt, diskriminering av B.O

Bolaget har genom att neka B.O permission eller semester när han önskade bevista sin brors begravning utsatt B.O för direkt, alternativt indirekt, diskriminering.


Sammanfattningsvis har bolaget diskriminerat B.O samt underlåtit att utreda och vidta åtgärder mot de trakasserier han utsatts för. Bolaget är skyldigt att utge allmänt skadestånd enligt 1999 års lag om förbud mot etnisk diskriminering samt diskrimineringsersättning enligt diskrimineringslagen för kränkningen av B.O

https://lagen.nu/dom/ad/2012:27


Vad säger bolaget då?


På arbetsplatsen kan samtalstonen ha varit tuff, men samtidigt hjärtlig. Det är riktigt att det har förekommit smeknamn på flera arbetstagare. Ingen av bolagets företrädare har emellertid känt till att B.O skulle ha kallats ”Mogadishu” eller ”Koko stupid”. B.O har kallats ”Tony”. Ingen av hans arbetskamrater har känt till tillmälena ”Mogadishu” eller ”Koko stupid”. Vid ett enda tillfällen har ”Mogadishu” nämnts, och det var i en diskussion om Afrikas östkust och situationen där. Det hade således inte något med B.O att göra.


B.O har varit en uppskattad arbetstagare och har närmast varit positivt särbehandlad. Bolaget hade ett visst överseende med B.O:s uppträdande och ställde t.ex mer bestämda krav på andra arbetstagare när det gällde att passa tider och liknande.


Angående att han kallats Mogadishu eller Koko stupid så är det kanske inte omöjligt att han kallats något sådant. På "manliga" arbetsplatser brukar man få smeknamn baserat på var man kommer från.



Frågan är vilket smeknamn man får lov att ge en nigerian? Mogadishu är tydligen inte okej. En av personerna i videon kallades Öland. En annan Sonny Liston, en tredje Piss i huvet och en fjärde Tjuven i Bagdad.


Nåväl, Mogadishu går alltså inte.


Arbetsledaren antyder lite halvt att "Leif" hade svårt att passa tider. Så oväntat...

Men afrikaner får man ju inte kritisera eller ställa krav på... Hakuna Matata...


Företagets kontrollant fann att svetsarbeten utförda av bl.a B.O inte uppfyllde de krav som ställs beträffande kärnkraftverk. Detta redovisades för Ringhals, som beslutade att stänga av B.O från vidare svetsning inom det aktiva området på Ringhals. Beslutet att belägga B.O med svetsförbud utgjorde alltså inte något arbetsledningsbeslut från bolagets sida, utan fattades av Ringhals. Bolaget hade inte något intresse av att belägga B.O med svetsförbud. Beslutet var tvärtom till nackdel för bolaget. Följden av de utförda kontrollerna var att B.O och ytterligare en arbetstagare avstängdes från svetsarbete. Svetsförbud är i och för sig inte något ovanligt i denna bransch. Enligt uppgift har de flesta svetsare på kärnkraftverk någon gång råkat ut för svetsförbud.


Leif blev alltså avstängd pga undermåligt svetsande.


Den 9 mars 2009 uppdagades vid en rutinkontroll att B.O hade låga blodvärden. Företagshälsovården avrådde honom från arbete på kärnkraftverk. Syftet med en sådan ordning är givetvis att skydda arbetstagarens hälsa. Inte under några omständigheter har det varit fråga om diskriminering.

B.O ville inte underkasta sig den företagshälsovård som erbjöds samtliga anställda hos bolaget. Han vände sig i stället till en vårdcentral i Göteborg, där han hade sin bostad. B.O fick den 26 juni 2009 ett intyg i vilket uttalas att han haft järnbristanemi, vilket botats med järntillskott. Vidare framgår av intyget att B.O hade begärt intyget i syfte att få klargjort att han inte led av någon allvarlig sjukdom. Det var alltså B.O som själv önskade få detta intygat av läkare. Det bestrids bestämt att bolaget skulle ha krävt ett sådant intyg av B.O


Arbetsgivarparterna bestrider förbundets påståenden om att B.O har utsatts för trakasserier, såsom att han inte har fått gå på toaletten, inte fått röka, inte fått sitta och att hans mat kastats bort. Inte någon av arbetskamraterna vid Ringhals eller på verkstaden i Varberg känner till någon sådan händelse. Bolaget förnekar vidare att B.O har övervakats på annat sätt än övriga arbetstagare. Vid ett eller två tillfällen har det dock förekommit särskild övervakning av B.O Det var när han, efter att ha belagts med svetsförbud, skulle avlägga svetsprov under överinseende av arbetsledaren E.S Vid själva svetsprovet fick han enligt de krav som ställs inte sitta ned. Det har inte förekommit att B.O inte har tillåtits att gå på toaletten eller att han inte fått röka. Påståendena om detta är orimliga.


B.O kom in till H.H:s kontor och önskade ha ett samtal. I hemlighet spelade B.O in samtalet, och en utskrift av inspelningen har i tvisten åberopats av förbundet. Utskriften överensstämmer emellertid inte med inspelningen. Vid en jämförelse framgår att uttalanden som är till B.O:s fördel är korrekt angivna, medan uttalanden som är till bolagets fördel är utelämnade eller felaktigt återgivna. Som exempel på detta kan nämnas att det i utskriften anges att H.H sade ”I don’t like you”. På inspelningen hörs det dock klart att H.H sade ”So it’s not that I don’t like you”. Det framgår vidare på tre ställen i utskriften att H.H klargjorde att B.O:s etnicitet inte var av betydelse i sammanhanget.


Nigerianen verkar alltså vara både bedräglig och korkad. Han påstod att han blivit sjukskriven pga trakasserier, när han i själva verket led av järnbrist. Han skrev även av vad arbetsledaren sa på ett felaktigt sätt.

Är det konstigt att DO har lågt förtroende för nigerianen efter detta?


Arbetsgivarparterna noterar att förbundet tidigare under målets handläggning gjort gällande att B.O begärt permission, men att förbundet nu anför att han har begärt semester. En anställd kan enligt kollektivavtalet få permission om högst tre dagar vid nära anhörigs frånfälle. B.O skulle dock bevista en begravning i Afrika, varför bolaget gjorde bedömningen att tre dagar inte skulle vara tillräckligt. Bolagets företrädare diskuterade saken med B.O och ombudsmannen I.R vid två eller tre tillfällen. Det bestrids att bolaget har nekat B.O permission eller semester. B.O beviljades semester under perioden den 6 augusti-4 september 2009. B.O kom inte till arbetet förrän 14 dagar efter semesterns utgång.


Han fick alltså semester i omkring en månad för att gå på begravning för sin bror. Han kom sedan tillbaka två veckor senare. Men visst, hakuna matata, ta dagen som den kommer. Varför passa tider? Tid är ju relativ.


B.O arbetade senast hos bolaget i september 2009. Därefter var han sjukskriven under hösten samma år. Bolaget hade två sammanträden med Försäkringskassan i syfte att samordna rehabiliteringen av B.O B.O kom dock inte till något av dessa sammanträden. Först den 3 december 2009 hölls ett sammanträde med Försäkringskassan.


Det framgår vidare att B.O inte hade velat medverka i de rehabiliteringsåtgärder som bolaget hade erbjudit samt att han vid sammanträdet vägrade att svara på frågor om sina hälsoförhållanden och möjlighet att återgå i arbete. Under inga omständigheter har det förekommit någon diskriminering i samband med rehabiliteringen av B.O


Känslan växer att Leif är en mycket krånglig och krävande person.

Det kan vara värt att påpeka att allt det som tas upp här lär ha dokumenterats, såsom vilka möten som hållits och vad som sagts.


Konstigt att det så ofta i de här fallen handlar om en afrikan som påstår att något rasistiskt sagt, trots att detta direkt kan motbevisas genom teknisk bevisning. Victoria Kawesa gjorde något liknande i tunnelbanefallet. Fungerar det att göra så i Afrika?


Men det blir bättre:


H.H har inför domstolen berättat följande. B.O fick träna svetsning på verkstaden. Han fick också undergå ett svetsprov, som han inte klarade. Han fick då hjälpa till med olika förberedelsearbeten. Dessutom fick han på samma sätt som andra arbetstagare vid verkstaden hjälpa till med sedvanligt underhållsarbete, bl.a målning. När B.O inte ville skrapa rost på en container placerade H.H även en annan arbetstagare på uppgiften, så att det blev två anställda som utförde arbetet. B.O tyckte inte att det var lönt att arbeta i Varberg eftersom han gärna ville arbeta i Ringhals med rätt till traktamente.


Det finns visserligen dokumentation i målet som tyder på att B.O i själva verket var botad från blodbristen redan någon gång i början av april 2009. Det finns dock ingen utredning som ger stöd för att bolaget skulle ha fått kännedom om detta, och förbundet har som domstolen uppfattat saken inte heller gjort gällande att så har varit fallet.


Förbundet har i denna del åberopat en inspelning av ett samtal mellan B.O och H.H Av inspelningen framgår att H.H yttrar bl.a " you look like a slow-motion movie" och "I think it depends on a cultural thing..not because of your colour" . Det första citatet måste uppfattas så att H.H kritiserade B.O för att arbeta eller röra sig långsamt. Yttrandet kan inte betraktas som diskriminerande. Inledningen av det andra yttrandet skulle i och för sig kunna anses vara olämpligt. Yttrandet avslutas dock med ett tydligt klargörande av att B.O:s hudfärg inte hade med saken att göra.


Okej. Nu är det dags för facepalm.

Leif är både en undermålig svetsare och en långsam arbetare. Han drabbas av konstiga sjukdomar, verkar nästan lida av vanföreställningar, kan inte passa tider, tar olovlig ledighet, gick inte på rehabiliteringsmöten, och undanhåll information om att han blivit frisk från sin blodbrist. Till slut drog han arbetsgivaren inför domstol.


Ju fler sådana här människor vi får i Sverige desto mer kostsamt kommer det bli, kan man ju konstatera... Man måste betänka att alla bidrag vi frikostigt delar ut faktiskt betalas av någon, nämligen genom våra exportföretag och genom det vi producerar. Om vi ersätter produktiva svenskar med lata, odugliga invandrare så kommer landet på sikt att sjunka i produktion.


Utifrån allt detta drar ett hotellfackförbund slutsatsen att om man blir diskriminerad måste man skriva ner allt.

Jag skulle säga att man först och främst måste ha NÅGOT slags bevis på att man blivit diskriminerad eller trakasserad. Om man totalt saknar trovärdighet och hittar på saker när det gäller sådant som kan bevisas så tror ju inte rätten på en när man påstår sig blivit diskriminerad.


Konstigt att vissa kulturer ständigt bevisar att stereotyperna om dem stämmer? Ändå säger man att stereotyper är baserade på vidskepelse och fobier...


Den här arbetsgivaren kan ju inte vara alltför glad inför tanken på att anställa någon liknande.

Det finns studier som visar att många människor med utomeuropeisk bakgrund har låg IQ, och även om de har utbildning så presterar de sämre.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av allasolikavarde - 2 februari 2021 22:45


      Mike Adams (https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Adams_(columnist) ) begick självmord 23 juli 2020. Detvar en vecka före det att han blivit tvingad avsluta sin universitetskarriär som professor (det engelska begreppet "professor" syftar på...

Av allasolikavarde - 27 januari 2021 19:59

Pat Buchanan och William S Lind är två profiler inom det som skulle kunna den invandringskritiska högern. Ett annat namn är paleokonservativ, eller traditionell konservativ. Det som särskiljde dem från högern på 1980-talet är att högern utvecklades m...

Av allasolikavarde - 16 januari 2021 16:22

Har inte bloggat på länge pga jag jobbat med boken som kom ut förra åren (egenpublicerad, kostade cirka 10 000 kr för att få 100 exemplar). Den finns att köpa fysiskt på t.ex. Adlibris för lite över 200 kr eller digitalt för lite under 100 kr. Tyvärr...

Av allasolikavarde - 19 juni 2020 21:24

Man kan fråga sig varför jag ständigt skriver om detta ämnet, och svaret är att det är ett perspektiv som aldrig får höras annars. Traditionell media är ju som den är. Det saknar helt kanaler för att få ut en alternativ sanning. I Sverige serveras ma...

Av allasolikavarde - 13 juni 2020 10:40

Jag recenserade nyligen boken "Haveriet" som jag inte ser som en särskilt välskriven och meningsfull bok.   "Migrationen i medierna", med undertiteln "men det får en väl inte prata om?" är en betydligt bättre antologi. Visserligen har de fördelen...

Ovido - Quiz & Flashcards