Alla inlägg under september 2019

Av allasolikavarde - 14 september 2019 23:39

Jag har inte skrivit så mycket eftersom jag ägnat mer tid åt att läsa senaste veckorna. Bland annat historia. Vad detta utmynnat i kommer jag skriva om i framtiden.


Bara för att nämna några intressanta lärdomar jag gjort:

* Den stora folkvandringens tid. Det var då när olika germanska stammar - även några skandinaviska - vandrade ner mot Rom. Efter strider mot romarna, samt med bland annat hunnerna - ett folkslag med mongoliskt ursprung som inte lämnat några spår - så fick en del folk lov att bosätta sig i det som idag är norra Italien. Tanken var att dessa stammar kunde bli till romerska medborgare och soldater, eftersom Rom behövde fler skattebetalare. Till slut blev stammarna dock trötta på att styras under Rom och invaderade huvudstaden och plundrade den på 300-talet. Därmed slutade Romarrikets storhetsperiod, men det Östromerska riket levde kvar i form av Bysan under ytterligare omkring 1000 år.

Bysans rike hade länge ett dåligt rykte i väst och därför läser vi inte så mycket om det i "vår" historia. De bröt nämligen med den romersk katolska kyrkan över några småsaker, och de två grupperna bannlyste varandra i ännu en sådan schism som är typisk för kristendomen.  Först nu i modern tid har en del islamkritiker och andra fått idén om att europeisk historia var en kamp mellan kristna och muslimer.


* Det osmanska riket inleddes möjligen med att några av turkarna kämpade som legosoldater för europeiska härar. De kan då ha skapat småstater i Europa, för det fanns många sådana. Osmanerna, som var muslimer, var dock inte enhetligt en sådan fiende som det beskrivs av islamkritiker idag. De samarbetade bland annat ett tag med en ungersk protestantisk grupp mot Habsburgarna som var katoliker. Man slås av att historien visar oss att kristna ständigt är mer intoleranta än muslimer är. Om vi ska "lära av historien" så är det i så fall att det är sannolikt att Europa till slut kastar ut "rasfrämlingar" och skapar homogena stater, för det så historian sett ut tills dess att de lyckades med sina önskemål efter andra världskrigets slut, då Europa för kanske första gången hade homogena och konfliktfria stater.


Det intressanta med det osmanska riket var att det egentligen var dömt att gå under, av samma orsak som det romerska. (jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om varför det romerska föll) Osmanerna tog allt mer land, men behövde betala soldater. Ju mer land man tog, desto mer utsatt blev man för angrepp, både i Europa, Afrika och Asien. Det stora hotet i Europa ansågs vara att kristna konverterade till islam, något som skedde i en del Balkanstater och på Cypern. Varför vet jag inte riktigt. Livet som kristen var ganska bra i det Osmanska riket.


Jag vill för övrigt rekommendera den här intressanta artikeln i Nya Tider nyligen:

Doktor John B. Calhoun vigde sitt liv åt att bygga upp det perfekta paradiset för möss – bara för att se det kollapsa gång på gång i en förprogrammerad social massdöd. Han var etolog, det vill säga han studerade djurens beteende. Resultaten av hans studier förlänade honom en evig plats i läroböcker i psykologi och sociologi. De ger en del svar, men främst ställer de brännande frågor om mänskligheten och dess framtid.

https://www.nyatider.nu/mossens-paradis-och-samhallets-forfall/


Jag vet inte hur mycket man kan relatera möss-samhällen till vår tid, men det väcker onekligen en del frågor.

Frågor om livets mening och varför fertiliteten alltid sjunker så snart folket i ett land känner sig lyckliga. Är det omöjligt att ha samhällen där befolkningen är både lycklig och förökar sig? Eller lever vi ett ständigt kretslopp där lyckliga och produktiva människor slutar skaffa barn för att bli ersatta av olyckliga och improduktiva människor?


Enligt mina historiska studier så är det inte första gången i världshistorian som födelsetalen sjunker. Redan de gamla romarna beklagade sig över att folket skaffade för få barn och jag misstänker att ju mer man studerar, desto mer upptäcker man samma mönster. I Sverige är kanske redan mer än 50% av nyfödda barn tillhörande en "rasfrämling" (ja, det finns mer politiskt korrekta ord men jag kommer inte på något nu), så det är ganska självklart att de kommer att vara en majoritet om 40 år eller så, vilket i vårt demokratiska statsskikt innebär att de kommer att ha makten.


Att skaffa barn innebär ju trots allt att man måste ge avkall på lite av sina egna behov.

-----


Nåväl, här en video som jag hade tänkt klistra in på Facebook någon gång när de skriver om någon våldtäktsman som blir dömd skyldig. Men jag glömmer bort det.



Visst är den catchig? Sprid gärna!

Ovido - Quiz & Flashcards